• Wpisów: 19
  • Średnio co: 202 dni
  • Ostatni wpis: 10 lat temu, 22:06
  • Licznik odwiedzin: 42 258 / 4046 dni
 
ciastolinka
 

truskawki2.jpg


Składniki:
2 szklanki mąki, około 2,5 szklanki cukru pudru, 8 jajek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 litra mleka, 1 masło extra, budyń śmietankowy, truskawki, 3 galaretki truskawkowe.

Zacznijmy.

Na początku CIASTO (Biszkopt):
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać ubitą pianę z białek.
Następnie po trochu, porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (mąki 1,5 szklanki)najlepiej żeby oba składniki sypkie były "przepuszczone" przez sitko.
Wszystko mieszamy bardzo powoli gdyż za szybka prędkość miksowania spowoduje opadnięcie masy na ciasto. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

KREM, MASA:
Z mleka (1/2 litra), mąki (ok. 2 łyżek) i budyniu ugotować krem.
Starajcie się by nie było widać grudek z mąki, dodajcie ją najlepiej zaraz po rozpoczęciu wrzenia budyniu. (*wulkanu :))
Masło utrzeć z 2/3 szklanki  cukru pudru i po trochu dodawać do kremu (lekko wystudzonego).
Krem utrzeć na puszystą pianę.

Przekładanie.
na wystudzony biszkopt wyłożyć krem. Ułożyć na górze truskawki i zalać tężejącą galaretką truskawkową.

****WAŻNE!   3 galaretki na 1 litr wody.

Wszystko włożyć do lodówki :)


Smacznego ;)
truskawkowe.jpg

Nie możesz dodać komentarza.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego