• Wpisów: 19
  • Średnio co: 202 dni
  • Ostatni wpis: 10 lat temu, 22:06
  • Licznik odwiedzin: 42 258 / 4046 dni
 
ciastolinka
 

zdjecie.php.jpg


Potrzebujemy :

Na CIASTO:
1 i 1/2 szklanki maki pszennej,
3/4 szklanki cukru kryształu,
5 jajek,
125 ml oleju,
3 łyżki kawy rozpuszczalnej,
łyżeczka proszku do pieczenia.

Następnie MASA BUDYNIOWA:
2 szklanki mleka,
1/2 szklanki cukru pudru,
20 dkg margaryny,
1 budyń śmietankowy lub waniliowy,
-ewentualnie czekolada nadziewana(np. Kasztanki z Wawela),

DODATKOWO:
1 szklanka cukru pudru,
3 łyżki kawy rozpuszczalnej,
3 łyżki mielonej kawy,

***WAŻNE! Koniecznie papier do pieczenia.
Foremka ok. 22x22 lub podobnych wymiarów tortownica. (W innym przypadku ciacho opada.)


Zacznijmy :))

CIASTO:
Kawę
zaparzyć w 30-40 ml wody i ostudzić.
Białka ubić na sztywno, następnie dodawać cukier(porcjami) cały czas miksując, na koniec dodawać po jednym żółtku.
Po trochu dolewać olej i dalej miksować.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dosypywać do masy i delikatnie mieszać. Na koniec dolewać porcjami kawę i wymieszać.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać równomiernie ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok. 30 minut, wystudzić.

Kawę mieloną zalać wrzątkiem, wymieszać i ostudzić(solidna filiżanka powinna wyjść).
Wystudzone ciasto przekroić na dwa(jak dasz rade i chcesz, to na trzy) placki, każdy nasączyć kawą.
Placki zostawić do ostygnięcia.
Zabierzmy się za KREM :
Z mleka  odlać 1/3szklanki, wsypać tam budyń i 2 łyżeczki
cukru-wymieszać. Resztę mleka zagotować dodać mleko ze szklanki i zagotować budyń-wystudzić.
Miękka margarynę utrzeć z cukrem pudrem, po jednej łyżce dodawać zimny budyń-dokładnie utrzeć(miksować).
DO masy można drobno pokroić nadziewana czekoladę.

LUKIER:
Do cukru pudru wlać wrzącą rozcieńczona woda kawę i porządnie rozmieszać.Wylewać gorące!
Na jeden płat ciasta wyłożyć masę, przykryć drugim i polać lukrem(lub inną polewa wg uznania-udekorować).
Wstawić do lodówki.

Ciasto jest na pozór wcale nie tak trudne w wykonaniu a smakuje wyśmienicie.

Nie możesz dodać komentarza.