• Wpisów: 19
  • Średnio co: 205 dni
  • Ostatni wpis: 11 lat temu, 22:06
  • Licznik odwiedzin: 43 700 / 4102 dni
 
ciastolinka
 
Wakacje to idealny czas by wyjechać do babci po wiaderko porzeczek, z których można zrobić idealne ciasto, którego nie posmakujemy nigdy więcej w roku , niż tylko latem :)


ciasto porzeczkowe z beza.jpg


Składniki:
Ciasto:
3 żółtka, 2/3 szklanki cukru, 1 torebka cukru wanilinowego, 1 i 1/2 szklanki mąki, 3 łyżki masła, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 5 łyżek mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 75dag porzeczek czerwonych
Masa bezowa:
3 białka, szczypta soli, 2 łyżki soku z cytryny, 1 szklanka cukru, tłuszcz i tarta bułka do formy.



Start ;)
Zaczynamy od ciasta:

Żółtka ucieramy z 2/3 szklanki cukru i cukrem wanilinowym. Ucieramy na puszystą pianę, masę. Do utartego przesiewamy mąki (oba rodzaje) wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dodając stopione masło (wystudzone) oraz mleko.) Wymieszać dokładnie. Blachę smarujemy tłuszczem i prószymy bułką tartą. Na spodzie blachy rozsmarowujemy ciasto (dosłownie, gdyż jest bardzo lepkie, kleiste ale nie do formy ^^ )Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200st. Pieczemy przez 15-20 minut

Masa:


Porzeczki myjemy i odrywamy z nich gałązki. Schłodzone białko ubijamy z sokiem z cytryny i solą. Powoli wsypując cukier. Gdy piana będzie gesta i szklista wymieszamy ją z porzeczkami (ja robiłam to łyżką, by owoce się nie pozgniatały bo wyszłaby ciapka :) (pięknie ujęte). Ciasto wyjmujemy  piekarnika, Wylewamy na niego masę i z powrotem do piekarnika na kolejne ok 20 minut, aż góra ciasta nie będzie pięknie zarumieniona :)


Smacznego :)

Nie możesz dodać komentarza.