• Wpisów: 19
  • Średnio co: 202 dni
  • Ostatni wpis: 10 lat temu, 22:06
  • Licznik odwiedzin: 42 235 / 4046 dni
 
ciastolinka
 

babka_z_marcepanem_i_gruszkami.jpg


Składniki:
4 jajka
25dag cukru
kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
40dag mąki
8łyżek mleka
łyżka octu
75 dag gruszek (lub innych owoców)
2 łyżki proszku do pieczenia (do posypania)


Let's go :)
1.Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Stopniowo dodając mąkę i mleko.
2.Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy.Wsypujemy proszek do pieczenia i wlewamy ocet. Mieszamy. (delikatnie)

***UWAGA! Proponuję mieszać baaaardzi powoli i delikatnie, wtedy ciasto nie traci na masie kiedy jest surowe.

3.Ciasto wylewamy na blachę (25*30cm)
4. Gruszki myjemy, obieramy, kroimy w pół, układamy na wylanym na blasze cieście .Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem.




babka_z_marcepanem_i_gruszkami2.jpg

Nie możesz dodać komentarza.